Ervaringen cursisten

 

Al vanaf de eerste les was ik verkocht; dit was de verdieping die ik nodig had. Voor mij gaat Feldenkrais nog dieper dan yin yoga, omdat ik mijn lichaam mag voelen in hoe het er al als vanzelf bij ligt. Daarnaast geeft Anja de cursus op een mooie en eigen manier, de rust is voelbaar in haar spreken. Ik ben erg blij kennis te hebben mogen maken met Feldenkrais en neem iedere les weer een mooi inzicht mee mijn leven in. Maar bovenal ben ik dankbaar om mijn eigen lichaam iedere les weer opnieuw te mogen ervaren.

Simone (30 jaar) 07 februari 2023


Mijn bril

Niets vermoedend of voelend dat er iets anders is, stap ik na de Feldenkrais-les in mijn auto. Zet mijn overzet zonnebril op en rij naar huis. Na 20 minuten rijden kom ik thuis, nog steeds niets in de gaten, parkeer mijn auto en ga naar binnen, zet mijn overzet zonnebril af. Ik voel hè waar is mijn bril!!!
Mijn bril die ik dagelijks draag, een variolux voor dichtbij en veraf stond niet op mijn neus. OEPS bij Anja laten liggen. Terug halen.
Anja had die les veel aandacht besteed aan de ogen, de spiertjes rond de ogen in combinatie met andere bewegingen. Dit werkte bij mij zo door dat ik mijn bril niet miste en zelfs na een halve dag niet.
Zou zomaar kunnen dat Feldenkrais meehelpt mijn ogen al 5 jaar in dezelfde conditie te houden wat sterkte betreft.
Tevens voor mij heel wonderlijk en verrassend de ervaring tijdens de lessen dat ogen zo'n grote rol spelen bij de motoriek van het lichaam.

Anja dankjewel voor je lessen die zeer rustgevend zijn en veel spiertjes en gewrichtjes in aktie laten komen.

Carla 14 februari 2021


De Feldenkraislessen van Anja openen mijn ogen, de spanning en starheid van mijn ogen veranderen in ontspanning en beweeglijkheid en zorgen zo, zowel letterlijk als figuurlijk, voor een ruimere en heldere blik!

Myriam (56 jaar) 23 januari 2021


Al gauw bleek dat Anja de verschillende disciplines die ze beheerst, integreert in haar behandeling.
Zo liet ze me heel vanzelfsprekend kennis maken met Feldenkrais. Ook dit was een bijzondere ervaring. Ik leerde hier andere manieren van bewegen kennen dan die ik eerder hanteerde. Door aanwezig te zijn in het moment en zachter en anders te bewegen, leerde ik mezelf beter waarnemen en kon ik bepaalde oude patronen die ik steeds weer herhaalde, veranderen. Na enkele lessen is mijn lijf nu beweeglijker, meer flexibel en heb ik minder pijn en meer energie. Ook ben ik me bewust geworden van de relatie tussen mijn lichamelijke manier van bewegen en mijn manier van denken en functioneren in het dagelijks leven. Ik merk dat ik via mijn lijf steeds flexibeler en creatiever wordt en dichter bij mezelf kom.
Ik ben blij en dankbaar dat ik Anja heb leren kennen.

Susanne (62 jaar) 3 juni 2019


De workshop - Stevig op eigen benen staan - kwam voor mij op het juiste moment.

Ik was al een tijd overprikkeld en wilde graag weer dichter bij mezelf komen.

Diverse boeken had ik al gelezen over hooggevoeligheid, waar ik zeker wat aan gehad heb, maar het ontbrak mij nog aan echt voelen wat er gebeurt in mijn lijf als ik een prikkeling of ervaring heb die niet prettig voor mij voelt: hoe reageert mijn lichaam daar dan op?

Door middel van de diverse oefeningen begeleid door Anja, voelde en ervaarde ik echt wat iets met me doet. Zo ervaarde ik tijdens een oefening met een balletje onder mijn voet, dat ik daar heel hard op drukte en dat dat zeer deed, pas toen Anja zei: als iets niet prettig voelt heb je de keuze om bijvoorbeeld iets zachter te drukken op het balletje......Voor mij een eyeopener, want ik bleef maar duwen op dat balletje terwijl het zo simpel op te lossen was om het prettiger te laten voelen voor mij.

Tijdens de liggende Feldenkrais-oefening ervaarde ik ook dat ik zelf dingen kan bepalen, maar dat ik dat dan wel moet dóen. Ik kreeg namelijk op een bepaald moment heel erge last van mijn rug tijdens de oefening, maar ik vond dat ik door moest zetten.
Terwijl achteraf gezien ik ook een beetje had kunnen gaan verliggen of een kussentje erbij had kunnen pakken om het voor mij prettiger te maken. Een kleine simpele aanpassing die al een heel groot verschil kan maken.

Als iets niet prettig is, probeer ik nu eerst bij mezelf te voelen wat ik kan veranderen om het fijner te maken. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een stapje naar achteren te gaan als iemand teveel in mijn ruimte staat, en dat als ik echt iets naar vind, ik ook nog altijd weg kan lopen.

Ik heb verder ervaren dat er aan hoogsensitiviteit ook mooie kanten zijn. Want door de vele prikkels die binnen komen, ervaar ik ook meer om van te genieten, bijvoorbeeld van al het moois in de natuur.

Jikke (37 jaar) 28 mei 2018


Al heel wat jaren neem ik samen met een vriendin deel aan de Feldenkrais-groepslessen. Steeds opnieuw leer ik beter naar mijn eigen lichaam te luisteren en op een andere, voor mij betere manier te bewegen. Niet door te dwingen maar door uitnodigend leren nieuwe wegen te bewandelen. Ik 'begrijp' steeds beter waar het eigenlijk om draait in ons jachtig bestaan.

Miek (58 jaar) 22 september 2017


MET MINDER MEER!

"Zacht leren zijn" voor mijzelf is een rode draad in mijn leven. Hierin past voor mij de Feldenkrais Methode perfect omdat het een uiterst zachte werkvorm is. Dit is de reden dat ik in 2013 bij Anja gestart ben met deelname aan de wekelijkse groepsles. Gaandeweg de lessen ben ik een grote meerwaarde gaan ervaren. Met verbazing (nog steeds) kom ik tot de ontdekking dat hoe zachter en subtieler ik de bewegingen uitvoer, hoe meer "beweeglijkheid" ik mag ervaren in lichaam én geest. Vanuit mijn ervaringen kan ik Feldenkrais van harte aanbevelen!

Sophie (57 jaar)


Laatst kwam het item yoga uitgebreid op de publieke omroep. Wat echter ook al jaren uitgeoefend wordt en niet op tv komt, is Feldenkrais. Welke Nederlander heeft ervan gehoord? Wij twee kregen het pas in 2004 te horen.

In 2003 kreeg Dorien enige last van haar heupprothese. De arts verwees haar naar een fysiotherapeut. Zij wilde echter een Cesartherapeut. Kwam zodoende bij Anja terecht. Toen zij na enkele maanden van haar te horen kreeg, dat zij met Feldenkrais wilde beginnen in maart 2004, tipte ze mij om er ook aan deel te nemen. Ik had een zwakke rug. Hoe vaak was ik niet van mijn stokje gevallen na een Hexenschuss? In 1989 kwam ik daardoor zelfs in het ziekenhuis terecht in Frankrijk en in 1999 ook in Denemarken tijdens een vakantie. Ze dachten dat ik het aan het hart had. Niks aan de hand, bleek na een onderzoek. Ik had een lage pijngrensdrempel. Als ik in het vervolg weer zo'n scheut in de rug voelde aankomen, moest ik maar gaan liggen voor ik kwam te vallen, waar ik ook was. Dat was het advies van de arts.

Eenmaal vertrouwensvol overgegeven aan Feldenkrais à la Anja ontdekte ik, dat ik tot dan toe mijn lijf beschouwd had als "broeder ezel". Mijn lijf was nog niet van mij, tenminste niet bewust. Wat er aan krachten verborgen waren, bleven onaangesproken liggen. Anja wist ze te mobiliseren. Zij ging niet corrigerend te werk, maar bevestigend. Ze ging er niet vanuit, dat je een foute houding had, nee, iedereen is o.k. Die bevestigende instelling van Anja ervoeren ik en Dorien als een weldaad al die elf jaar, dat wij haar lessen volgden. Bij het mobiliseren waakte zij ervoor, dat we niet tot het uiterste gingen. Hou het zacht, was haar tune. Ze bracht een balans aan tussen inspanning en ontspanning. Kortom haar lessen vormden een oase in de woestijn van de prestatiemaatschappij, waarin we leven.

Viert individualisme hoogtij over het algemeen de laatste jaren, het hoeft altruïsme niet uit te sluiten. De groepsgewijze aanpak van Anja toonde dat onder meer aan. Elkeen werd in zijn eigenheid bevestigd, maar was wel gebonden aan een groep.

Dorien en ik zijn niet de jongsten in de groep. We waren al niet de jongsten, toen we in 2004 startten. Zij 68 en ik 66. Hoe lang we er nog mee doorgaan? Zo lang we er zin in hebben!

Frans Bosch (77 jaar)


Mens-con-Sens
Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie, Feldenkrais en Oefentherapie Cesar

Hoofdstraat 48 6051 AM
Maasbracht

T: (0031)475-466250
E:

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid.